De belangrijkste klussen in huis

Er zijn verschillende belangrijke loodgietersklussen in uw woning, die op periodieke basis moeten worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het doorspuiten van de afvoer om verstoppingen tegen te gaan, het controleren van leidingen op speling tussen twee leidingstukken om lekkages te voorkomen, enzovoorts. Voor dergelijke klussen kunt u de hulp van een loodgieter inschakelen, al zijn er ook verschillende stappen die u zelf kunt nemen om lekkages, storingen in de cv-ketel en verstoppingen tegen te gaan in huis. Wij spraken met een loodgieter in Utrecht, die ons meer vertelde over stappen die u zelf kunt ondernemen.

Een verstopping zo goed mogelijk tegengaan

Naast het feit dat de afvoer eens per (half) jaar moet worden doorgespoten, is het raadzaam om gebruik te maken van een zeefje in uw gootsteen. Met een zeefje weert u het restafval van bijvoorbeeld een lunch of diner zo goed mogelijk uit de afvoer. Juist dergelijke vormen van restafval vormen vaak de basis van een verstopping. Het afval zakt naar de bodem van de afvoer, waarna deze ophoping steeds groter zal worden. Hoewel het nooit helemaal mogelijk is om restafval op deze manier buiten de afvoer te houden, kunt u hier het merendeel mee tegenhouden. Ook over de regenpijpen buiten uw woning kunt u een beschermkapje plaatsen, zodat kleine takjes en bladeren buiten de regenpijp blijven.

Belangrijkste klussen voor een loodgieter

Klussen die lastiger uit te voeren zijn, zoals het controleren van de cv-ketel op beginnende slijtage of grote hopen stof en het nalopen van leidingen op lekkages, kunt u aan een loodgieter overlaten. Een loodgieter heeft over het algemeen een ruime expertise in de uitvoering van dergelijke taken, zodat de kans op complicaties geminimaliseerd wordt. U moet er immers niet aan denken, dat u op een koude herfst- of winteravond zonder verwarming komt te zitten! Ook een lekkage kan erg vervelend zijn, zeker als u bedenkt dat de bijkomende waterschade vaak erg lastig te verhelpen is.