Hoe moet ik mijn huurwoning achterlaten?

Heeft u momenteel een huurwoning en verhuist u binnenkort naar een koopwoning, of andere huurwoning? In de meeste gevallen zult u de woning conform huurovereenkomst in de originele staat moeten opleveren, waarvoor u destijds hebt getekend binnen de huurovereenkomst. Hier treft u een document van de opnamestaat van de woning, zoals deze aan u is opgeleverd ten tijde dat u het huurcontract overeen kwam. Zodra uw huurovereenkomst afloopt, ligt de eis op tafel dat de woning weer in deze staat opgeleverd wordt bij verhuizen. Dit ongeacht of u zelf gaat klussen, of dit uitbesteed aan ons aannemersbedrijf, of aan een verhuisbedrijf.  De eindverantwoording blijft bij de contractant.

Aandachtspunten op een rij: 

  • Loop de opnamestaat zorgvuldig door en maak een planning van hoe en wanneer welke onderdelen u gaat (laten) behandelen.
  • Voorafgaande zult u een inspectie krijgen van de verhuurder, hierbij worden nogmaals de verbeterpunten schriftelijk vastgesteld.
  • Hierna hebt u de tijd om deze uit te voeren of uit te besteden.

Lever uw huurwoning bezemschoon op

In alle gevallen dient u de woning bezemschoon om te leveren. Dat wilt zeggen dat er geen stof en viezigheid mag achterblijven (alsof u er een bezem hebt doorgehaald na afloop). Let hierbij ook vooral op plekken in de woning die moeilijk te bereiken zijn zoals hoge constructies, bergingen en kruipruimtes.

Lever de muren en plafonds in de originele staat op

Lees altijd goed na wat de staat van de muren het plafond dient te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er van u verwacht wordt dat deze wit of gebroken wit achtergelaten moeten worden zonder behang of pleisterwerk. Ook dienen alle pluggen, schroeven, en spijkers van de muur en het plafond te worden verwijdert. Vul ook alle boorgaten op.

Lever een kale vloer op

In het contract van de opnamestaat staat ook hoe u de vloer dient op te leveren. In bijna alle gevallen dient vloerbekleding als tapijt, laminaat en ondervloeren te worden verwijdert. Dit geldt eveneens voor trapbekleding. Mogelijk kan wel met de nieuwe huurder worden afgesproken dat deze worden overgenomen. In dat geval hoeft u deze niet te verwijderen.

Geen opnamestaat in uw huurovereenkomst?

Als er geen opnamestaat met voorschriften is opgenomen in de huur overeenkomst kunt u echter de woning in de huidige staat opleveren. U dient dan wel rekening te houden met zaken waar de nieuwe huurder kosten voor zou moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan een verstopping van de riolering en leidingen. Mocht u een duidelijk rioolprobleem hebben is het verstandig om voordat u verhuist een ontstoppingsbedrijf het riool te laten ontstoppen. Ook kleinere zaken als het niet functioneren van de deurbel of eventuele glasschade dient u zelf op te lossen.

Wilt u meer weten, of een vrijblijvende offerte ontvangen voor kluswerkzaamheden, neem dan contact met ons op.