Waar moet je op letten bij het huren van een afvalcontainer?

Bij het huren van een container zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en aan alle regelgeving voldoet. Hieronder vind je een uitgebreide toelichting op de belangrijkste punten.

Voor welke afvalsoorten kun je een afvalcontainer huren?

Er zijn verschillende soorten afval die elk hun eigen type container vereisen, afhankelijk van de samenstelling en de verwerkingsmethode. Zo zijn er containers voor bouw- en sloopafval, schoon puin, dakafval, grofvuil, houtafval, tuinhout, tuin- en groenafval, schone grond en vervuilde grond. De tarieven variëren sterk per afvaltype, waarbij bijvoorbeeld schoon puin goedkoper is om af te voeren dan vervuild grond of dakafval. Het is belangrijk om vooraf goed te inventariseren welk type afval je hebt en wat de regels zijn voor het scheiden van afval in de container om extra kosten te vermijden​​.

Welk formaat afvalcontainer heb je nodig?

Het formaat van de afvalcontainer hangt af van de hoeveelheid afval die je verwacht te produceren. Het is raadzaam om voldoende ruimte in te plannen, zodat je niet met een overvolle container zit. Containers zijn er in verschillende maten, van kleine 3m³ afvalcontainers tot grote containers van 10m³ of meer. Als je twijfelt over de grootte, kun je beter voor een iets grotere container kiezen om extra ophaalkosten te vermijden. De meeste afvalbedrijven bieden de mogelijkheid om de container te wisselen voor een nieuwe als deze vol is​​.

Voor hoe lang wil je een afvalcontainer huren?

De huurperiode kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden, afhankelijk van het bedrijf en je behoeften. Sommige bedrijven, zoals Gamma, bieden een huurperiode van maximaal twee weken, terwijl andere bedrijven zoals Afval.nl de container tot drie maanden laten staan. Het is belangrijk om vooraf de huurtermijnen en voorwaarden van verschillende bedrijven te vergelijken. Informeer ook bij je gemeente over eventuele regelgeving rondom de plaatsingsduur van de container op openbaar terrein​​.

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een afvalcontainer op de openbare weg?

Als je de container op eigen terrein plaatst, zoals je oprit of in je tuin, is er meestal geen vergunning nodig. Echter, voor het plaatsen van een container op de openbare weg of een parkeerplaats kan het zijn dat je wel een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen, dus het is raadzaam om dit vooraf goed uit te zoeken. Daarnaast kan de gemeente een zogenaamde ‘stoeptaks’ heffen voor het gebruik van openbare grond​​​​.

Door deze aspecten zorgvuldig in overweging te nemen en goed voorbereid te zijn, kun je efficiënt gebruikmaken van de gehuurde afvalcontainer en eventuele extra kosten of ongemakken voorkomen.