Ga je je vloer egaliseren? Gebruik deze handige tips!

Bij het egaliseren van je tegelvloer zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden, van voorbereidingen tot het daadwerkelijke proces en de afwerking. Hieronder vind je een uitgebreide handleiding die je door elk van deze fasen leidt.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Voordat je begint met egaliseren, is een grondige inspectie en voorbereiding van je ondervloer cruciaal. Identificeer en repareer eerst eventuele scheuren, oneffenheden of beschadigingen. Het reinigen van de ondervloer door vuil te verwijderen is ook een essentiële stap om een gladde basis te creëren voor het egaliseermiddel. Het type vulmiddel dat je gebruikt om scheuren te vullen hangt af van het materiaal van de ondervloer, dus zorg dat je het juiste product kiest​​.

Stappenplan voor het egaliseren van je vloer

  • Mengen van egalisatiemortel: Dit doe je in een hoge speciekuip, volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal met een elektrische menger voor minimaal twee minuten​​.
  • Egalisatie aanbrengen: Begin in de verste hoek en werk naar de uitgang toe, waarbij je de egalisatie gelijkmatig verdeelt over de vloer​​.
  • Afwerken van de mortel: Gebruik gereedschap zoals een lijmkam of vlakke vloerspaan om de egalisatie goed te verspreiden en alle hoeken van de vloer op te vullen. Laat de egalisatie daarna minstens 24 uur drogen voor een optimale uitharding​​.

Waarom is het belangrijk om je vloer te egaliseren

Een goed geëgaliseerde vloer voorkomt problemen zoals het voelen van zandkorrels of stof onder de vloer, het loslaten van de vloer of het ontstaan van scheurtjes. Daarnaast zorgt een egale ondergrond ervoor dat je nieuwe vloerbedekking zoals PVC optimaal gelegd kan worden en verlengt het de levensduur van je vloer​​.

Kun je gemakkelijk zelf je vloer egaliseren, of is het beter om een professional in te schakelen?

Het egaliseren van een vloer kan door een ervaren doe-het-zelver worden uitgevoerd, maar vereist nauwkeurigheid en kennis van de juiste materialen en gereedschappen. Als je minder ervaring hebt, kan het inschakelen van een professional een verstandige keuze zijn om problemen en teleurstellingen te voorkomen. Het is vooral belangrijk om te overwegen of je de tijd, het geduld en de vaardigheden hebt die nodig zijn voor een dergelijke taak​​.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je vloer goed geëgaliseerd wordt, wat de basis vormt voor een prachtige en duurzame vloerafwerking.