Hoe moet je wapening in beton aanbrengen?

Wil je wapening in beton aanbrengen? Dit is goed mogelijk, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dit moet aanpakken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of het mag uitsteken. En ook wil je weten of het dan gaat roesten. Het hoeft allemaal niet heel lastig te zijn als je de volgende zaken in dit artikel even doorneemt. Dankzij deze tips kan je relatief gemakkelijk zelf wapening in beton aanbrengen.

Hoe zit het met roestende wapening?

De vraag is natuurlijk altijd hoe het zit met het roesten van wapening in beton als er voor het storten al wat roest is ontstaan. Natuurlijk wil je alles weten over de kwaliteit van de wapening, afstandhouders en andere elementen die je nodig hebt. Ook wil je weten hoe dat zit met het uitsteken van wapening en hoe dit zit onder de grond. Dit zijn allemaal terechte vragen, want je wilt het wapenen natuurlijk wel goed aanpakken. Het is echter zo dat er veel meespeelt als het om deze zaken gaat.

Geen probleem met roest

Wanneer je materialen van goede kwaliteit, zoals die van Vencory gebruikt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer een wapeningsnet of wapeningstaal al wat roest heeft als het gevlochten wordt en op afstandsblokjes op de bodem en zijkanten wordt gelegd. Wanneer je dit doet, dan zal het oxideren van het materiaal namelijk ook direct stoppen. Dat betekent dus dat je daar verder geen zorg meer om hoeft te hebben en dat het materiaal in goede kwaliteit blijft om verder mee te werken.

Het vervolg

Het is ook belangrijk om verder te kijken dan dat. Het is namelijk ook belangrijk om op de zogenaamde dekkingsafstand te bekijken. Dit is de afstand tussen de buitenzijde van de bewapening en de buitenzijde van betonoppervlakte. Het is belangrijk dat deze minimaal een paar centimeter moet bedragen. Het is vooral ook belangrijk om hier de praktijkrichtlijnen goed na te lezen voor je aan de slag gaat. Natuurlijk kan een goede wapening ook gewoon roesten. Dit kan wel de sterkte van het beton aantasten. Wapening buiten het beton laten steken is dus geen goed idee te noemen.

Tot slot

Het laatste wat meespeelt is dat het oxideren ook onder de grond blijft doorgaan. Wanneer je geen dekkingslaag aanbrengt tussen de wapening en het beton, dan zal het zo zijn dat de wapening dus ook zal blijven roesten. Ook hier moet je dus op letten.