Hoe voer je vloeregalisatie uit met Egaline?

Een egale vloer vormt de basis voor elk interieur, of het nu gaat om het leggen van tegels, houten vloeren of tapijt. Egalisatie is cruciaal voor zowel het uiterlijk als de duurzaamheid van je vloerbedekking. In dit artikel nemen we je mee door het proces van vloeregalisatie, met speciale aandacht voor het gebruik van egaline, een populair egalisatiemiddel dat beschikbaar is in gespecialiseerde webshops.

Een goed begin is het halve werk

Voordat je begint met egaliseren, is een grondige voorbereiding uiteraard van belang. Zorg dat de vloer schoon, droog en vrij van olie, vet of stof is. Eventuele gaten of scheuren dienen eerst gerepareerd te worden. Een primer is ook een belangrijke stap, omdat het helpt bij de hechting van de egaline aan de ondergrond en voorkomt dat de egaline te snel droogt.

Egaline kiezen en aanbrengen

De keuze van de juiste egaline is belangrijk. In een webshop voor egaline vind je verschillende soorten, afgestemd op diverse ondergronden en toepassingen. Meng de egaline volgens de instructies op de verpakking. Eenmaal gemengd, giet je de egaline uit over de vloer en verdeel je het materiaal met een plakspaan of vloertrekker. Zorg ervoor dat je werkt in gedeeltes en een gelijkmatige laag aanbrengt over de gehele oppervlakte. Vervolgens rol je de vloer na met een prikroller, zo worden luchtbelletjes verwijderd en trekt de vloer weer glad. Zelf loop je op ‘spijkerschoenen’ om zo min mogelijk contact met de gegoten vloer te maken.

Droogtijd en afwerking

Na het aanbrengen van de egaline is geduld vereist. De droogtijd varieert afhankelijk van het product en de omgevingsomstandigheden, maar het is meestal verstandig om minimaal 24 uur te wachten voordat je over de vloer loopt. Controleer de vloer zorgvuldig op oneffenheden of bobbels. Indien nodig, schuur je de vloer lichtjes op voor een perfect gladde afwerking.

Behoud een strak vloeroppervlak

Eenmaal perfect geëgaliseerd, is onderhoud de sleutel tot het behoud van je mooie vloer. Regelmatig schoonmaken en het vermijden van scherpe voorwerpen of zware belasting op bepaalde plekken helpt om de kwaliteit en uitstraling van de vloer te behouden. Wees ook voorzichtig met water of andere vloeistoffen op een egalisatievloer, vooral als de definitieve vloerbedekking nog niet is aangebracht.

Offerte aanvragen?

Indien u opziet tegen deze werkzaamheden en woonachtig in of rondom Rotterdam bent, kunt u vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.