Onderhoud van pvc vloer

Een pvc vloer staat bekend om zijn duurzaamheid en het gemak van onderhoud. Het is een populaire keuze voor zowel kantoren als huizen dankzij de praktische voordelen. Maar zelfs de meest onderhoudsvriendelijke vloeren hebben de juiste zorg nodig om hun glans en kwaliteit te behouden. Met regelmatig en correct onderhoud zorg je ervoor dat je pvc vloer er jarenlang goed uit blijft zien. Schakel eventueel een professional in om je vloer professioneel te laten reinigen en zorg hiermee voor het behoud van je investering.

Professionele schoonmaak

Er zijn momenten waarop je het beste een professional kunt inschakelen voor een grondige reiniging van je pvc vloer. Bijvoorbeeld wanneer de vloer veel is gebruikt en tekenen van slijtage begint te vertonen of als je merkt dat reguliere schoonmaakmethoden het vuil niet meer aankunnen. Een professional heeft toegang tot gespecialiseerde reinigingsmiddelen en machines die dieper reinigen dan standaard schoonmaakapparatuur.

Bovendien weet een expert precies hoe een pvc vloer behandeld moet worden zonder deze te beschadigen. Foute reinigingsmethoden kunnen soms meer kwaad dan goed doen. Een expert kan vuil verwijderen zonder de beschermende lagen van de vloer te verslijten, iets wat met reguliere schoonmaakproducten niet altijd gegarandeerd kan worden.

Meer informatie over pvc vloer schoonmaken kun je vinden bij ProStone!

Wat doet een professional anders?

Je zou je af kunnen vragen wat een professional anders doet dan wat je zelf kunt doen. Allereerst, zij gebruiken vaak een tweestapsproces waarbij de vloer eerst grondig wordt gereinigd om vuil en stof te verwijderen. Vervolgens wordt een speciale behandeling toegepast die de vloer niet alleen reinigt maar ook beschermt.

Een professional kan ook vlekken behandelen die je wellicht als permanent had beschouwd. Zij zijn getraind om verschillende soorten vlekken te herkennen en weten welke technieken en producten het beste werken. Daarbij controleren ze de vloer ook op mogelijke schade en kunnen ze advies geven over reparatie of diepe reiniging.

Aanbevolen frequentie voor onderhoud

Hoe vaak je een professional moet inschakelen hangt af van verschillende factoren zoals de hoeveelheid verkeer op de vloer en de mate van vervuiling. Als algemene regel geldt dat het aan te raden is om minstens eenmaal per jaar een diepe professionele schoonmaak te laten uitvoeren.

Bij intensief gebruikte vloeren, bijvoorbeeld in een kinderdagverblijf of restaurant, zou je kunnen overwegen om het schoonmaken met een hogere frequentie te laten doen. Het is de beste manier om een constante schone uitstraling te behouden en de levensduur van je vloer te verlengen.

Zelf de pvc vloer onderhouden

Tussen de professionele schoonmaken door is het van belang dat je de vloer goed blijft onderhouden. Regelmatig stofzuigen of vegen kan al veel doen om de vloer schoon en netjes te houden. Gebruik voor het dweilen een geschikt reinigingsmiddel dat veilig is voor pvc en vermijd schurende of bijtende schoonmaakproducten.

Tip voor schoonmaakproducten: pH neutraal schoonmaakmiddel!

Voor kleine vlekken zijn er vaak eenvoudige huishoudelijke middelen die je kunt gebruiken. Denk hierbij aan een mengsel van mild schoonmaakmiddel en water. Wees voorzichtig met het gebruik van te veel water bij het schoonmaken van een pvc vloer; net als bij andere vloersoorten kan staand water schade veroorzaken als het wordt achtergelaten.

Pvc vloer lang mooi houden

Naast je dagelijkse en wekelijkse onderhoud, is het belangrijk om te voorkomen dat je vloer beschadigt raakt door bijvoorbeeld meubels. Gebruik viltjes onder stoelpoten en zware meubelstukken om krassen te voorkomen. Loop niet met hoge hakken of schoenen met scherpe zolen op de vloer, om deukjes en beschadigingen te vermijden.

Let ook op direct zonlicht; dit kan ervoor zorgen dat de vloer na verloop van tijd verkleurt. Gebruik gordijnen of zonwering om dit tegen te gaan. Houd de kamer met de pvc vloer bovendien vrij van scherp zand of kleine steentjes die naar binnen kunnen worden gelopen en krassen op de vloer kunnen veroorzaken.