Waarom een magnetische waterontharder niet werkt

Waterontharders zijn een populair item in moderne huishoudens. Ze bieden tal van voordelen, van een betere huidconditie tot een langere levensduur van apparaten. Maar niet alle waterontharders zijn even effectief. Vooral de magnetische variant wordt vaak bekritiseerd. Dat is ook terecht, aangezien deze apparaatjes bewezen ineffectief zijn. In dit artikel leggen we uit waarom.

Hoe werkt een waterontharder met magneet?

Magnetische waterontharders zijn ontworpen om op basis van magnetisme te werken. Je plaatst ze eenvoudig op de waterleiding en creëert daarmee een sterk magnetisch veld. Het doel? Voorkomen dat er kalk neerslaat in de leidingen.

Het falen van magnetische waterontharders

Hoewel de theorie achter magnetische waterontharders logisch klinkt, is de praktijk anders. De magneten kunnen eenvoudigweg de hoeveelheid kalk in het water niet verminderen. Dit is niet slechts een persoonlijke mening; het wordt ondersteund door talloze onderzoeken:

  • De Duitse consumentenbond heeft in 2000 vastgesteld dat deze magnetische ontharders geen invloed hebben op de kalk in het water.
  • In 2001 concludeerde het Amerikaanse ministerie van defensie dat magnetische waterontkalkers niet effectief zijn tegen kalkaanslag.
  • Nederlandse drinkwaterexperts hebben eveneens bevestigd dat er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is voor de werking van magnetische waterontharders.

Het meest opvallende is wellicht de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank in 2021 tegen het bedrijf achter de Amfa4000. De rechter oordeelde dat het apparaatje niet als ‘waterontharder’ mag worden beschouwd omdat het kalk niet effectief uit het water haalt.

Waarom kiezen voor zout en ionenuitwisseling?

Magnetische waterontharders kunnen hun beloften niet waarmaken, maar gelukkig zijn er effectievere alternatieven beschikbaar. Waterontharders die werken op basis van zout en ionenuitwisseling zijn namelijk wel effectief. Ze verwijderen actief de kalk uit het water, waardoor je als gebruiker geniet van kalkvrij water en de voordelen die daarmee gepaard gaan.

Deze zoutgebaseerde systemen zorgen niet alleen voor kalkvrij water, maar bieden ook andere voordelen, zoals een betere huidconditie, een verminderd gebruik van schoonmaakmiddelen en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten.

Tot slot

Hoewel magnetische waterontharders op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken vanwege hun lage kosten, is hun effectiviteit twijfelachtig. Onderzoeken en rechterlijke uitspraken hebben aangetoond dat ze niet in staat zijn om de beloofde resultaten te leveren. Als je op zoek bent naar een betrouwbare waterontharder, kies dan voor een systeem dat werkt op basis van zout en ionenuitwisseling.