Zonnepanelen installeren: hier moet je op letten

Heb jij besloten om zonnepanelen te laten plaatsen op je dak, dan is dit natuurlijk allereerst een ontzettende goede stap in het kader van een stukje verduurzaming van je woning. Daarnaast bespaart het je ook direct enkele tientallen euro’s aan elektriciteitskosten, waardoor jij je investering binnen enkele jaren weer terug verdiend. Ondanks het feit dat het allemaal ontzettend makkelijk en mooi klinkt, is dit ook eigenlijk wel zo. Echter is het wel belangrijk, dat je rekening houdt met een aantal zaken wanneer je aan de slag gaat. Uiteraard zal je in het begin vooral de focus hebben op het rendement, terwijl er veel meer zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Om je een idee te geven, hebben we een aantal zaken voor je, die belangrijk zijn om rekening mee te houden tijdens het aanschaffen van zonnepanelen.

Geschiktheid van het dak

De meeste mensen kiezen ervoor om de zonnepanelen te installeren op het dak. Dit kan op het dak van het huis zijn, maar ook het dak van de garage behoort tot de mogelijkheden. Dit is meestal vooraf afhankelijk van de staat van je dak. Ondanks het feit dat je zult denken dat dit geen enkel probleem zou moeten zijn, is dit dus wel het geval. Niet iedereen beschikt namelijk over een dak wat geschikt is voor zonnepanelen. Dit gaat in de meeste gevallen niet eens om de kwaliteit van het dak, maar meer om de ligging. Voor het optimale rendement van je zonnepanelen, heeft Zonnepanelen.net onderzocht dat het de richting en ook de hellingsgraad van je dak twee essentiële factoren zijn die uiteindelijk bepalen of het plaatsen van zonnepanelen wel rendabel is voor jou.

Het aantal zonnepanelen

Een andere vraag die jij jezelf moet stellen, is hoeveel panelen je nodig hebt. Dit heeft uiteraard te maken met een aantal factoren. De eerste is logischerwijs het verbruik wat je hebt. Daarnaast speelt ook de ruimte een grote rol. Heb je niet zo heel veel ruimte, dan is het aannemelijk dat je zou moeten kiezen voor een paar zonnepanelen met een hogere opbrengst, zodat je wel voldoende vermogen kunt opwekken om het verbruik te kunnen dekken. Daarnaast is natuurlijk ook je budget niet geheel onbelangrijk. Je kunt namelijk wel je hele dag vol willen gooien, maar wanneer je budget niet toereikend is, zal je toch een stapje terug moeten doen en genoegen moeten nemen met een aantal panelen minder.

De meterkast

Heb jij een oude meterkast, dan kan het heel goed zijn dat deze (nog) niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is namelijk belangrijk dat deze op orde is, zodat je ook stroom kunt terug leveren wanneer je aan het opwekken bent. Je zult namelijk niet alles wat je ook daadwerkelijk opwekt altijd direct zelf gebruiken. Door het terug te leveren aan het stroomnet, krijg je hier zelfs nog een paar cent voor per kilowatt wat je terug levert. Echter is het hiervoor wel van belang dat je meterkast hier geschikt voor is.

Zonnepanelen laten plaatsen in Rotterdam?

Wilt u in Rotterdam uw zonnepanelen laten plaatsen? Neem in dat geval vrijblijvend contact op met RS Aannemersbedrijf voor een offerte op maat.