Lekkage in de badkamer; wat nu?

Het komt wel eens voor dat ons aannemersbedrijf gevraagd wordt een lekkage op te sporen. Soms is dit een vrij eenvoudige zaak; de lekkage is eenvoudig waar te nemen, maar in veel andere gevallen kan de oorzaak onduidelijk zijn. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om een specialistisch bedrijf in te schakelen wat lekkages kan detecteren: een zogenaamd ‘lekdetectiebedrijf’.

Wanneer schakel je een lekdetectiebedrijf in?

Het opsporen van een lekkage in de badkamer kan best een uitdagende klus zijn vanwege verschillende redenen. Allereerst is water een vloeistof wat de neiging heeft om zich te verplaatsen in soms onnavolgbare ‘wegen’ en zich niet altijd direct bij de bron van het lek te manifesteren. Dit betekent dat het water dat ergens binnenkomt, mogelijk langs leidingen, kabels of andere structuren kan lopen voordat het zichtbaar wordt. Dit kan het lastig maken om de exacte locatie van het lek te bepalen. Om de bron van het lek op te sporen schakel je in dat geval een lekdetectiebedrijf in.

Sommige lekkages zijn lastig te traceren

Een andere complicerende factor is dat veel leidingen en buizen zich vaak achter muren, vloeren of plafonds bevinden. Het betekent dat een lekkage zich kan voordoen op een plek die niet direct zichtbaar is, waardoor je moet beginnen met het openen van muren of vloeren om de bron te vinden. Dit kan leiden tot aanzienlijke kosten en ongemak. De halve badkamer kan hierdoor aangetast raken en soms is het zelfs noodzakelijk om na het opsporen en oplossen van de lekkage je badkamer opnieuw te laten verbouwen.

Overigens kunnen lekken soms klein en langzaam zijn, waardoor ze niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Water kan zich ophopen en schade aanrichten in stilte voordat je merkt dat er iets mis is. Hierdoor kan het lek al enige tijd bestaan voordat het wordt ontdekt, wat de omvang van de schade vergroot.

Tot slot

Het opsporen van lekken in de badkamer kan moeilijk zijn vanwege de neiging van water om te bewegen, de verborgen locaties van leidingen en het feit dat lekken soms klein en onopvallend kunnen zijn. Dit is waarom een zorgvuldige inspectie en mogelijk professionele hulp nodig kunnen zijn om het lek nauwkeurig te identificeren en te verhelpen.