Schimmels in een oude woning?

Schimmelvorming ontstaat binnen je huis op vochtige plaatsen. Schimmels komen in een oud huis meer voor dan in nieuwe woningen. Er zijn situaties die in zowel oude als nieuwe huizen schimmels veroorzaken, andere oorzaken spelen vooral in oude huizen een rol. De bouwkundige experts van Bouwkeuringexpert.nl leggen beide situaties uit en vertellen je hoe je schimmels voorkomt en zwam verwijdert.

Zo kom je definitief af van die vieze schimmels! Kleine vochtplekken kun je met de online tips hier doorgaans zelf goed verwijderen. Belangrijk is om vervolgens de oorzaak van het ontstaan van schimmelvorming in huis weg te nemen om herhaling te voorkomen.

Algemeen (bij oud en nieuw huis)
Schimmel begint door een combinatie van huis verwarmen, vocht en (te) weinig ventilatie. (Op te lossen met aanbrengen extra Ventilatieroosters) Hierdoor ontstaan schimmel bij vele bewoners vaak in de badkamer. Zwarte vlekjes op douchegordijn, antislip mat en kitnaden zijn zichtbare schimmelsporen. Ook op wand en plafond (sauswerk) kan schimmelvorming ontstaan. Dit komt voor bij zowel een oude huis als een nieuw huis. Bekijk de tips voor schimmel verwijderen en schimmel voorkomen.

Schimmels in een oud huis

Met een oud huis bedoelden we woningen die oorspronkelijk zonder isolerende voorzieningen gebouwd zijn. Dit was tot eind jaren ’70 van de vorige eeuw de gebruikelijke bouwwijze. Na isoleren van de ruimte onder de vloer is vaak een goede oplossing. Kijk voor zelf isoleren tips of goed isolatiebedrijf vinden op Kruipruimte isoleren. Onder invloed van de oliecrisis kwam hier verandering in. Sinds de jaren ’80 kregen nieuwe woningen geïsoleerde vloeren, wanden en dakisolatie.

Ook bestaande woningen werden regelmatig voorzien van isolerende middelen, na isolatie genoemd. Ook deze categorie woningen vallen onder onze categorie schimmels oud huis. Juist hier ging er in de beginfase bouwkundig veel mis (en soms nu nog, kies daarom voor goede Isolatieplaten bij zelf doen of Betrouwbaar Isolatiebedrijf!) waardoor er juist schimmels in huis konden ontstaan. De gevolgen van verkeerd na-isoleren zorgen tot op de dag van vandaag voor een onprettig leefklimaat in vele oude huizen.

Gezondheidsklachten behandelen
Bewoners van huizen met slecht binnenklimaat ondervinden problemen van schimmels en bacteriën. Dit is niet alleen vervelend, maar kan zelfs gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Eczeem en vervelende aandoeningen als Rosacea en Psoriasis zijn hiervan het gevolg. Deze kwalen zijn met simpele DIY Huidaandoening tips gelukkig goed zelf te behandelen.

Waar ontstaan schimmels

Schimmels ontstaat op plaatsen met vochtophoping die gedurende langere tijd niet opdrogen. In een oud huis ontstaan schimmels vaak de volgende plaatsen:

 • Kruipruimte (nat door hoge grondwaterstand of weinig Ventilatieopeningen)
 • Badkamer (wand, plafond en kitnaden)
 • Muren begane grond (Kruipruimte Isolatie voorkomt optrekkend vocht)
 • Plafonds (badkamer en slaapkamers)
 • Wanden verdieping (slaapkamers)
 • Lekkage plaatsen (achterstallig onderhoud, tijd voor Renovatie of Nieuw Dak)

Oorzaken schimmels in oud huis

Als het buiten kouder wordt gaat binnen de verwarming hoog op en sluiten we ramen, deuren en dichten we kieren af om de warmte binnen te houden. Vroeger waren er in een huis altijd wel naden en kieren aanwezig die voor wat natuurlijke ventilatie zorgen. In de loop der jaren hebben bewoners deze openingen afgedicht met kit of isolatiemateriaal tegen kou, tocht en warmteverlies.

Dit volledig afdichten is vaak het begin van kans en risico op schimmelvorming in oude huizen. Omdat dit een langzaam proces is, wordt het verband tussen de aangebrachte ‘verbeteringen’ en het ontstaan van schimmelvorming in huis niet altijd gelegd. Het probleem van schimmels ontstaat door een situatie die we zelf creëren. Met een bouwtechnische keuring in Limburg, Zeeland of Zuid-Holland krijg je hier meer inzicht in.

Het positieve van iets dat we eigenhandig veroorzaken is dat we het schimmelprobleem ook zelf kunnen oplossen. Per situatie kun je het volgende proberen, om kosten te beperken kun je eerst de prijs van alle Bouwmaterialen Vergelijken. Wanneer je het probleem niet weg neemt, komen de schimmels na verwijderen snel weer terug.

 • Kruipruimte (nat door hoge grondwaterstand)
 • Kelder (indien aanwezig)
 • Muren begane grond (optrekkend vocht)
 • Plafonds (badkamer en slaapkamers)
 • Badkamer (wand, plafond en kitnaden, lees meer over slim Badkamer Verbouwen)
 • Wanden verdieping (slaapkamers)
 • Plaatsen met lekkage (achterstallig onderhoud info op nieuwdak)

Offerte aanvragen

Hebt u plannen om uw woning te laten renoveren of verbouwen binnen de omgeving van Rotterdam? In dat geval vraagt u vrijblijvend bij RS Aannemersbedrijf een offerte aan. Hier vindt u ons offerteformulier.