Tips om kortsluiting te voorkomen

Een kortsluiting is een van de meest voorkomende oorzaken van een stroomstoring in woningen. Daarbij kan een kortsluiting zorgen voor een brand in het ergste geval; je moet er niet aan denken. Reden temeer om de kans op kortsluiting zo klein mogelijk te maken. Een collega elektricien uit Groningen, besprak al eerder de onderstaande maatregelen ter voorkoming van kortsluiting. Laten we eens kijken wat u zelf kunt doen.

Controleer jaarlijks het elektriciteitsnetwerk

In veel gevallen is slijtage aan het elektriciteitsnetwerk de belangrijkste veroorzaker van een kortsluiting. Bij kortsluiting komen de binnenzijdes van twee elektriciteitsdraden bloot te liggen, waarbij de binnenzijden met elkaar in contact komen. Hierdoor ontstaat een dermate grote hoeveelheid stroom, dat de stop in de meterkast zal springen. Het vervangen van de stop levert in dit geval niet de gewenste oplossing op, omdat de hoeveelheid stroom opnieuw zal ontstaan; bestrijding van symptomen dus in plaats van de oorzaak weg te nemen. 

Door uw elektriciteitsnetwerk eens per jaar na te lopen voorkomt u een dergelijke situatie en kunt u slijtage tijdelijk verhelpen. Wanneer u ziet dat elektriciteitskabels beginnen te slijten kunt u de hulp van een elektricien inschakelen. Een elektricien zal de beschadigde elektriciteitskabels in dat geval voor u vervangen.

Vervang oude elektrische apparatuur

Ook oude elektrische apparaten kunnen een bron vormen voor een kortsluiting in uw woning. Neem bijvoorbeeld zeer verouderde wasmachine of koffiezetapparaten, een oude televisie, enzovoorts. Evenals bij de elektriciteitskabels in huis, kan er ook bij oude elektrische apparaten slijtage optreden, met een kortsluiting tot gevolg.

Stof en elektra; een desastreuze combinatie

Stopcontacten en stekkerdozen die op de grond liggen trekken stof aan. Stof kruipt in de kleinste kiertjes; uiteindelijk kan er zelfs brand ontstaan door een oude, vergeten stekkerdoos achter een bed bijvoorbeeld. Zorg dat u altijd overzicht houdt over contactpunten en deze tijdig reinigt (met een droge microvezeldoek).

 

Wilt u het nalopen van het elektriciteitsnetwerk en de oude apparaten in uw woning liever overlaten aan een expert? Schakel de hulp van een erkende elektricien bij u in de buurt in, zoals ons bedrijf. Woont u in Rotterdam, dan bent u bij RS Aannemersbedrijf aan het juiste adres. 

Ontvang vrijblijvend een offerte | Contact

Sier- of klus Beton nodig voor eigen huis & tuin? Bezoek snel Betondingen.nl

Boomschors in big bags bestellen