Tips voor duurzaam afvalbeheer op de bouwplaats

Ben jij verantwoordelijk over het beheer van het afval op de bouwplaats? In dat geval kun je een aantal tips krijgen met betrekking tot het verzamelen en verwerken van afval. Dit moet namelijk op een duurzame manier gebeuren, om hiermee te voldoen aan de wettelijke voorschriften en boetes te voorkomen. Daarnaast draag je door duurzaam afvalbeheer bij aan een circulaire economie en een duurzame wereld, waarin materiaal meerdere keren gebruikt wordt. Om afval op een gemakkelijke manier te verzamelen kun je kiezen voor containerverhuur. Zoek hierbij een container uit met een formaat dat proportioneel is met de klus die jij gaat doen. 

Verminderen van de afvalproductie

Het is belangrijk om los slingerend afval te vermijden en dit bij aantreffen direct op te ruimen. Zo wordt het bedrijfsafval overzichtelijk gemaakt. Je wenst namelijk een scenario te voorkomen waarbij het afval overal verspreid op de straat ligt. Dit kun je voorkomen door de productie van afval tevens te verminderen. Gebruik hetzelfde materiaal bijvoorbeeld meerdere keren. Dit is een duurzaam proces aangezien de productie van nieuw materiaal gepaard gaat met de uitstoot van CO2. 

Het sorteren van afval

De belangrijkste tip in het verzamelen van afval is om verschillende afvalsoorten gescheiden te houden van elkaar. Dit doe je door afval te sorteren. Deel het afval in verschillende categorieën in, onder andere restafval, papier en plastic en GFT. Je kunt dit proces voor jezelf en voor je medewerkers makkelijk maken door gebruik te maken van verschillende etiketten. Plaats daarnaast verschillende afvalbakken die gemakkelijk te verplaatsen zijn. Via Bedrijfsafval.nl kun je voor elke afvalstroom een geschikte container huren.

Kennis en motivatie

Om het proces van afval scheiden goed uit te voeren is het belangrijk om voldoende kennis te hebben over de verschillende afvalsoorten en het belang van afval scheiden. Vervolgens moet je deze kennis overbrengen naar andere medewerkers binnen het bedrijf. Daarbij moet je tevens hen weten te motiveren om aan afval scheiden te doen. Het levert vaak financiële voordelen op, aangezien de kosten voor het verbranden van afval omlaag zullen gaan. Daarnaast draag je bij aan een duurzame wereld, waarin kostbare grondstoffen behouden blijven. Stel iemand verantwoordelijk voor afvalbeheer om dit proces gemakkelijker uit te voeren.

Aannemer offerte gezocht omgeving Rotterdam?

Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met RS Aannemersbedrijf.