Wat is bouwafval?

Bouwafval is eigenlijk het afval dat wordt veroorzaakt door verbouwen of slopen. Dit is een afvalstroom waar van alles in kan zitten. Een belangrijk deel daarvan kan gerecycled worden. Dat komt door de vele grondstoffen die erin zitten. Denk aan hout, metaal, steen, plastic, papier, karton en keramiek. Het is dan wel goed om te weten hoe dit zit en hoe je dit aanpakt. Zo haal je er het maximale uit wanneer je aan het verbouwen bent. Dit maakt het juist ook wel heel belangrijk om te weten.

Recyclen van bouwafval

Het is belangrijk om bedrijfsafval te scheiden en recyclen. Dat kan je doen met een 1100 liter container. Daar kan je heel veel in kwijt. Het is belangrijk dat je de afvalstromen van elkaar scheiden en daar dan weer nieuwe producten van laten maken. Je kan er bijvoorbeeld granulaat laten maken. Dit is dan weer beschikbaar om in de bouw te benutten. Het is wel heel interessant om te weten dat asfalt en funderingsmaterialen op deze wijze worden gebruikt. Zoals hout spaanplaat wordt.

Het scheiden van bouwafval

Het scheiden van bouwafval is ook van groot belang. Dat kan je het best doen met een specialist zoals MilieuServiceNederland.nl. Dat is de manier waarop je de verschillende soorten afval gescheiden van elkaar kan inzamelen. In sommige gevallen kan je zaken bij elkaar houden en weggooien omdat die pas op een later moment gescheiden worden. Het is goed om eerst inzicht te krijgen in wat voor stromen je allemaal hebt. Om daar dan vervolgens op te handelen. Het is zeker de moeite waard om dit te doen.

Voorbeelden van bouwafval

Er zijn voldoende voorbeelden van bouwafval te geven. Denk bijvoorbeeld aan metselwerkpuin of betonpuin. Ook gasbeton of gips kan hieronder vallen. Het is ook zo dat materialen als kunststoffen en hout hieronder vallen. Daarnaast gaat het ook om resten. Denk aan restanten van bouwmaterialen. Of denk aan opgebroken wegbouwmaterialen. Er zijn ook veel vervuilde materialen die hierbij mogen. Denk aan papier, karton, kunststof, glas en gips dat niet zuiver is. Denk ook aan isolatiemateriaal zoals steenwol. Glaswol, houtwolcementplaat of EPS. Hier kan je dus allemaal mee gaan recyclen.