Zuinige elektrische verwarming voor je woning

Oplossingen tegen de kou deze winter.

Oplossingen tegen de kou deze winter.

Het zijn moeilijke tijden voor veel mensen door de stijgende prijzen is het verwarmen van een huis een stuk duurder geworden. Hierdoor is het verduurzamen van je huis of juist de verwarming een tandje lager zetten een stuk populairder geworden. Hierbij moet je niet vergeten dat een goed onderhouden cv-ketel ook essentieel is voor een interessant rendement. Waar ga jij het eerste op besparen als de energierekening omhoog gaat? In dit artikel bespreken verschillende mogelijkheden voor zuinige elektrische verwarming voor je woning.

Elektrische verwarming mogelijkheden

Het verwarmen van een ruimte kan op meerdere manieren. Hierbij kun je denken aan een infrarood verwarming. Deze geeft stralingswarmte af in de ruimte, dit voel je direct op je huid. Hierdoor heeft je lichaam het idee dat het warm is. Daardoor heb je minder wattage nodig wat samenhangt met een lager energieverbruik. Deze zijn al voor kleinere bedragen aan te schaffen. Een duurdere unit kan een grotere ruimte sneller verwarmen. De kwaliteit en efficiëntie van een duurdere unit ligt vaak hoger dan bij een goedkopere elektrische verwarming voor je woning. Een duurdere unit is uiteindelijk zuiniger voor je woning.

Hoeveel units heb ik nodig om mijn kamer te verwarmen

Het is afhankelijk van de grootte van de kamer. Hoe goed de isolatie in de ruimte is speelt ook een grote rol. Want als het tocht als een trein met enkel glas kun je stoken wat je wilt, maar gaat dat niks opleveren. Zuinige elektrische verwarming werken alleen in dichte ruimtes. Bij het gebruiken van een elektrische verwarming kun je je ook verkijken op hoeveel stroom ze precies verbruiken. Sommige kunnen ook lastig de hele ruimte verwarmen. Hierom is het goed mogelijk dat je traditionele verwarming beter volstaat voor het verwarmen van het complete huis.

Onderhouden van centrale verwarming

Bij het schoonmaken van de centrale komen meerdere factoren kijken. Op sommige factoren heb je meer invloed dan op de andere, maar samen zorgen ze voor een compleet plaatje. Te beginnen bij het hart van de verwarming bij de meeste huizen nog steeds de cv-ketel. Het goed onderhouden en op tijd laten vervangen zorgen ervoor dat hij het meest zuinig presteert. Bij de meeste cv-ketels is het normaal dat ze jaarlijks worden gecheckt. Je kunt dit nu ook een keer extra laten doen.

Het andere onderdeel zijn de leidingen. Hoe warm komt het water aan in je huis. Bij kleine huizen hoeft het water niet ver door leidingen te reizen, hierdoor is het verlies in warmte minimaal. Bij een groter huis wordt de afstand al een stuk groter. Dan kan het verstandig zijn om leidingen te laten isoleren. Als laatste is er de radiator. Hier komt de warmte vrij in de ruimte. Je hebt het waarschijnlijk al gehoord, maar het meest rendabele is om radiator folie te installeren. Dit kun je gemakkelijk laten doen door een loodgieters bedrijf in Alkmaar. Hier kun je ook terecht voor cv-ketel-onderhoud. Het is vaker een raam dicht doen. De thermostaat een graadje lager zetten.