Zo sluit je een radiator aan

Een radiator aansluiten is vrij eenvoudig. Als je beschikt over het juiste materiaal kun je het met behulp van het internet gemakkelijk zelf doen. In dit artikel lees je welke materialen je nodig hebt om zelf je radiator aan te sluiten en krijg je een overzicht van wat je moet doen. Als het benodigde montagemateriaal om een radiator aan te sluiten kun je bij een bouwmarkt kopen. Als je hebt besloten om zelf je radiator aan te sluiten heb je het juiste bevestigingsmateriaal nodig. Radiatoren worden niet standaard geleverd met aansluitmateriaal, je zult hier dus zelf voor moeten zorgen. Het is daarom aan te raden om dit direct te bestellen tegelijk met je radiator. Alle aansluitmaterialen kun je kopen in een bouwmarkt of online. Vaak kun je het ook kopen bij dezelfde winkel als waar je je radiator hebt gekocht. Je hebt de volgende aansluitmaterialen nodig: radiatorkranen, thermostatische radiatorkranen, voetventielen, onderblokken, radiator buizen en leidingen, koppelingen en ontluchtingssets. Als je deze materialen hebt kun je aan de slag.

Aansluiting deel 1

De eerste stap in het aansluiten van je radiator is het bevestigen van de radiator aan de muur met beugels. Het is hierbij belangrijk dat de onderkant van de radiator minstens 10 cm van de grond verwijderd is. Ook moet er 5 cm tussen de radiator en de muur zitten. Dit is belangrijk zodat er luchtcirculatie plaats kan vinden. De tweede stap is de radiator in de radiator beugels hangen. Het ontluchtingsventiel moet hierbij zo worden ingesteld dat dit op het hoogste punt zit. Zorg ervoor dat het ontluchtingsventiel niet zichtbaar is. De derde stap is het bevestigen van de ontluchtingskraan. Je bevestigd de ontluchtingskraan op de radiator. Als je dit hebt gedaan kun je door naar de vierde stap. De vierde stap is het bevestigen van de kraan en de afvoerverbinding op de radiator. Het is hierbij belangrijk dat het schroefdraad in de tegengestelde richting met teflon tape omwikkeld wordt. Hiermee voorkom je problemen met lekkage. De vijfde stap is het maken van een aftakking van ed ringleider naar de radiator. Neem hierbij de kortste weg met zo min mogelijk bochten. Vervolgens bevestig je deze leiding ook met beugels aan de muur. De maximale afstand van de beugel is 1,2 meter.

Aansluiting deel 2

De zesde stap in het aansluiten van een radiator is het bevestigen van de aanvoer en afvoer met behulp van knelfittingen. Draai de moer stevig vast en plaats de knelring over de leiding. De zevende stap in het aansluiten van de radiator is het vullen van het systeem. Voor je dit doet is het belangrijk om te checken of je alles correct hebt aangesloten. Als de ketel een drukmeter van 1,5 tot 2 bar aangeeft moet je de watertoevoer sluiten. Stap acht is het ontluchten. Ontlucht de radiatoren. Stap negen van het aansluiten van je radiator is het controleren van de drukmeter. Als de drukmeter nu niet meer een druk van 1,5 tot 2 bar aangeeft moet je de radiator opnieuw vullen en ontluchten. De laatste stap is de afwerking. Bedek de plekken waar de leidingen door de muur komen met een kunststof rozet.

Offerte aanvragen

Hebt u moeite met deze klus zelf uit te voeren en woont u in Rotterdam? In dat geval vraagt u vrijblijvend bij RS Aannemersbedrijf een offerte aan. Hier vindt u ons offerteformulier.