Hoe weet ik of de golfplaten van mijn dak van asbest zijn?

Asbest golfplaten worden niet meer gemaakt sinds 1994, heb je dus de golfplaten na die datum gekocht, dan zit je goed. Weet je niet zeker of de platen voor die tijd zijn aangeschaft, dan kun je alsnog achterhalen of de golfplaten asbesthoudend zijn. Hoe kun je een asbest golfplaat herkennen? Door te kijken naar de codering op de golfplaat. In de meeste gevallen zit de codering van de golfplaat aan de rand van de plaat. Codes als: NT New Technology, AF Asbestos Free, AFM Asbestos Free Material, NA Non Asbestos, AP Amiante Pas of AV Asbest Vrij geven aan dat de golfplaten geen asbest bevatten.

Hoe weet ik zeker of de golfplaten wel asbest bevatten?

Net als dat je aan de codering kunt zien of de platen asbestvrij zijn, kun je ook aan de codering zien of de platen asbest bevatten. Hierbij let je op codes als: AT Asbestos Technology, NF Non Friable, CAF Compressed Asbestos Fibres. Wanneer er een datum achter de code staat die ná 1 januari 1994 ligt, dan mag je ervan uitgaan dat de platen geen asbest bevatten. Zie je het niet zo zitten om het dak op te gaan om de platen te controleren op een code? Dan kun je ook de bouwtekening erbij pakken. Wanneer daar ABC platen op staat zijn de golfplaten van asbest. Dit staat namelijk voor asbest cement.

Laat bij twijfel een specialist meekijken

Kom je er zelf niet uit en wil je een specialist die met je meekijkt? Dan kun je een materiaalanalyse uit laten voeren. Kies hierbij voor een gecertificeerd bedrijf. Zo weet je zeker dat je de juiste informatie krijgt over de golfplaten. Voor een professionele analyse kun je terecht bij Gaertner Milieutechniek. Binnen een korte tijd weet je of de golfplaten asbest bevatten of dat deze asbestvrij zijn. Zoals bekend is asbest niet goed voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om uitsluitsel te krijgen over de aanwezigheid van asbest. Wanneer er asbest is aangetroffen kun je een melding doen bij de gemeente. Bij toestemming van de gemeente kun je de golfplaten laten verwijderen.