Je dak toe aan vernieuwing? Volg deze tips voor het vervangen van je dak

Daken beschermen je woning de hele dag tegen de elementen van buitenaf. Denk hierbij aan kou en vocht wat je woning binnen kan dringen als er geen dak aanwezig is. Wanneer een dak verouderd, kan deze beschermlaag minder worden en kan het dak kwetsbaarder worden voor schade. Het kan dan ook zijn dat je dak na verloop van tijd toe is aan vernieuwing. In dit artikel geef ik je enkele tips voor het vervangen van je dak.

Wanneer moet je een dak vervangen?

Een dak is een grote investering, dus moet je wel goed weten of het vervangen van je dak echt nodig is. Uiteraard kun je het dak ook laten vervangen omdat je dat gewoon mooier vindt, maar veelal gebeurt dit pas als het dak in slechte staat is en niet meer voldoet. Het liefst wil je een dak al vervangen of repareren voor er echt schade is ontstaan in de woning. Het is dan ook belangrijk dat je je dak goed controleert op schade, rotte plekken of lekkage, maar ook op andere aanwijzingen van ouderdom.

Waardoor worden daken aangetast?

De meest voorkomende oorzaak van een versleten dak is lekkage. Als er een gat in je dak ontstaat, kan er water in je huis sijpelen en schade veroorzaken. Gaten of kieren in het dak kunnen ontstaan door de verschillende weersomstandigheden. Dakpannen kunnen door grote hoeveelheden regen bijvoorbeeld gaan slijten, waardoor ze niet meer voldoende kunnen beschermen. Ook kan je dak door storm of wind beschadigd raken, waardoor lekkage snel op de loer ligt.

Kies het juiste type dak voor je huis

Wanneer je het dak van je woning wilt of moet vervangen, dan heb je keuze uit verschillende type daken. Dit is dan ook hét moment om de uitstraling van je woning te veranderen en bijvoorbeeld te kiezen voor een andere kleur. Hou hierbij wel rekening met de regels vanuit de gemeente, sommige huizen behoren tot een bestemmingsplan. Zowel bij een hellend dak als bij een plat dak heb je verschillende keuzes. Zo kun je bij een plat dak bijvoorbeeld kiezen voor een PVC dak, bitumen dak of dak van EPDM. Bij een hellend dak kun je bijvoorbeeld kiezen voor een andere kleur dakpannen of voor een rieten dak.

De juiste aannemer vinden voor de klus

Een dak vervangen doe je veelal niet zelf, tenzij je heel handig bent. In de meeste gevallen wordt deze taak uitbesteed aan een dakspecialist. De zoektocht naar deze dakspecialist kan nog best een opgave zijn en vraagt om een aantal aandachtspunten. Zo is het belangrijk dat de aannemer flink wat ervaring heeft en dat je voorbeelden kunt zien van eerdere projecten. Het is het fijnst als je iemand in je omgeving kent die ervaring heeft in dakbedekking of als diegene iemand kan aandragen.

Ook RS Aannemersbedrijf kan voor u een nieuw dak plaatsen. Neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat.