Je tuin ten alle tijden beregend houden

Er bestaan verschillende opties voor beregeningssystemen. Het is daarom niet gemakkelijk om als beginner een keuze te maken tussen al deze verschillende soorten systemen. Elk systeem heeft namelijk zijn voordelen en nadelen. In ieder geval kun je ervan uitgaan dat elk systeem jouw tuin ten alle tijden beregend kan houden, maar welk systeem moet je precies kiezen? Dit is afhankelijk van de type planten en bloemen in je tuin en hangt af van de grootte van je tuin. Hieronder wordt een kort overzicht geschetst van de meest bekende beregeningssystemen; de beregeningspomp en de welbekende sproeiers.

De beregeningspomp is een vorm van oppervlakte-beregening

De beregeningspomp is een pomp die zelfaanzuigend is. Deze pomp wordt vaak ingezet om een tuin maar ook een gazon te beregenen. Naast het beregenen van deze plekken. kun je de beregeningspomp ook inzetten om water toe te voeren naar wc’s of wasbakken bijvoorbeeld. De beregeningspomp wordt ook wel de grondwaterpomp genoemd. De beregeningspomp is een vorm van oppervlakte-beregening. Deze manier van beregenen is de meest populaire optie. Je doet namelijk bijvoorbeeld met de tuinslang al aan deze vorm van beregenen. Oppervlakte-beregening houdt in dat je water aan het grondoppervlakte geeft dat langzamerhand de grond in zal trekken.

De welbekende sproeiers in de tuin

Naast de beregeningspomp kun je ook kiezen voor sproeiers in de tuin. In Nederland zie je vaak op voetbalvelden of grote grasvelden deze sproeiers het gras nat spuiten. Je kunt met deze vorm van beregenen ontzettend veel geld en tijd besparen. Je kan namelijk jouw sproeiers met behulp van een timer aan en uit zetten. Je hebt twee verschillende sproeiers. Je kunt kiezen voor pop-up sproeiers. Deze sproeikoppen komen pas boven gronds wanneer er gesproeid moet worden. De tweede opties zijn ‘normale’ sproeiers die boven de grond geplaatst worden met sproeikop en al. Sproeiers zijn over het algemeen ideaal voor grote gebieden waar veel gras is.