Wandbekleding voor een nieuwbouwwoning: behangen of stucen?

Na lang twijfelen en veel gesprekken met een hypotheekadviseur is de knoop dan eindelijk doorgehakt. Binnenkort ben je dan echt de eigenaar van een eigen nieuwbouwwoning. Zoals vele waarschijnlijk al weten worden woningen op verschillende manieren opgeleverd. Meestal kiezen ze ervoor om de woning enkel behang klaar op te leveren. Dat houdt dus ook in dat er nog heel veel moet gebeuren voordat je hier uiteindelijk kunt intrekken.

Inmiddels gaan er heel veel verhalen de ronde hoe je de muren op de juiste manier decoratief of strak kunt afwerking. Veel mensen geloven dat behangen de beste keuze is. Glasvezelbehang laten aanbrengen zal minder risico’s opleveren dan kiezen voor stucwerk. Maar is dit echt wel zo? Of zijn dit verhalen die met de tijd bedacht zijn? Hier willen we voor eens en voor altijd duidelijk antwoord op te geven. Wandbekleding voor een nieuwbouwwoning: kies je voor behangen of stucen?

De muren werken nog even door

Tijdens een gesprek met de aannemer zal je al direct tot de conclusie komen dat je met een nieuwbouwwoning simpelweg wat voorzichtiger moet zijn, dan met een al bestaande woning. Dit komt er met name door dat er nog heel veel vocht in de woning aanwezig is. Het duurt een tijd voordat dit volledig verdwenen is. Tot die tijd werken de muren dus ook nog een tijdje door. Reken maar snel op 5 jaar. Maar wat bedoelen we eigenlijk met het werken van de muren?

Hier spreken we van wanneer de woning nog zijn plek op de fundering moet vinden. Hierdoor is het mogelijk dat de woning wat verzakt of enkele millimeters verschuiving op de fundering. Op gevoelige plekken van de constructie kunnen hierdoor scheuren in de muren ontstaan.

Open damp structuur

Bij Glasvezelbehang.nl is er een speciale vorm van glasvezelbehang ontwikkeld. Hierbij wordt gesproken van een open damp structuur. Dankzij deze speciale structuur is het voor nieuwbouwwoningen een stuk eenvoudiger om alsnog vocht kwijt te raken, zonder dat hierdoor scheuren in de muren ontstaan. Het behang is vochtdoorlatend, waardoor dit geen enkel probleem meer hoeft te zijn. Daarnaast is het behang vervolgens ook overschilderbaar of opnieuw te behangen met bijvoorbeeld vliesbehang. Hierdoor geniet je dus niet alleen van een strakke uitstraling, maar ook een decoratief element in huis.

Overleg met de aannemer

Voor de wandbekleding van een nieuwbouwwoning is het met name belangrijk om eerst te overleggen met de aannemer. Bespreek goed de verschillende mogelijkheden. Over het algemeen kunnen we stellen dat zowel stucwerk als behangen mogelijk moet kunnen zijn. Maar dan moet er wel met een aantal dingen rekening worden gehouden. Daarom is zelfs glasvezelbehang uitbesteden een slimme keuze. Hoewel het heel makkelijk aan te brengen is, weet je zo zeker dat dit op de juiste manier wordt gedaan en er rekening wordt gehouden met de eigenschappen van de woning. Zo bespaar je jezelf een heleboel stress en weet je zeker dat je muren er ook de eerste jaren tiptop uit zullen zien.

Offerte aanvragen

Hebt u plannen om uw woning te laten renoveren of verbouwen binnen de omgeving van Rotterdam? In dat geval vraagt u vrijblijvend bij RS Aannemersbedrijf een offerte aan. Hier vindt u ons offerteformulier.