Wat is het verschil tussen zomer- en winterheide?

Heideplanten zijn populaire planten in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en het feit dat ze goed gedijen in zure grond. Het verzorgen van heideplanten, of het nu zomerheide of winterheide is in de basis niet moeilijk, want naar deze makkelijke plant heb je weinig omkijken. Het beste is, voor een bloemrijke tuin, om zowel winter áls zomerheide te planten.

Verzorging van heideplanten

Heideplanten gedijen het beste in zure, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, omdat heideplanten gevoelig zijn voor wortelrot als ze te lang in vochtige grond staan. Kies een locatie in de volle zon of lichte schaduw, heide staat immers in de natuur ook in de volle zon. Bij leverancier heideplantje.nl zijn vele soorten heideplanten te koop.

Water geven:

Heideplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef ze bij voorkeur water met regenwater, omdat leidingwater meestal kalk bevat, wat de bodem minder zuur kan maken. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd dat de planten in drassige grond staan.

Bemesting:

Heideplanten hebben niet veel voedingsstoffen nodig, maar een lichte bemesting in het voorjaar kan helpen bij de groei en bloei. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor zuurminnende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

Snoeien:

Snoei heideplanten na de bloei om de plant compact te houden en de vorming van nieuwe scheuten te stimuleren. Verwijder dode bloemen en takken om de plant er netjes uit te laten zien en om de luchtstroom rond de plant te bevorderen.

Bescherming tegen vorst:

Hoewel heideplanten over het algemeen goed bestand zijn tegen koude temperaturen, kan winterheide gevoeliger zijn voor vorst dan zomerheide. Bescherm winterheideplanten indien nodig met een laag mulch (tuinresten) of een doek om ze te beschermen tegen strenge vorst.

Verschil tussen zomerheide en winterheide

Het belangrijkste verschil tussen zomerheide (Calluna vulgaris) en winterheide (Erica carnea) is hun bloeiperiode. Zomerheide bloeit van de late zomer tot de herfst, terwijl winterheide bloeit van de late winter tot het vroege voorjaar. Qua uiterlijk hebben zomerheidebloemen meestal een grotere verscheidenheid aan kleuren, terwijl winterheidebloemen meestal wit, roze of rood zijn. Daarnaast zijn er verschillen in groeiwijze en bladtextuur tussen de twee soorten, maar over het algemeen hebben ze vergelijkbare verzorgingsbehoeften als het gaat om bodem, water geven en snoeien.